11. 5. 2024   |   svátek má Svatava
 

Castagnaccio - italský kaštanový koláč

Název Množství a jednotka
kaštanová mouka 300 g
extra panenský olivový olej 3 lžíce
studená voda 300 - 400 ml
cukr třtinový 1 lžíce
sůl špetka
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: italská
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)


Castagnaccio není úplně typický koláč, je to spíše taková hutnější "placka", s výraznou specifickou chutí. Kdysi bývaly pokrmy z kaštanů jídlem chudých, dnes patří, jako spousta jiných "starých" a znovuobjevených jídel, mezi delikatesy.



Postup
Rozinky přelijeme horkou vodou nebo rumem a necháme nabobtnat. Kaštanovou mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli, vrchovatou lžíci třtinového cukru, olivový olej a postupně za stálého šlehání metličkou přiléváme studenou vodu, až nám vznikne těstíčko krémovité konzistence, asi jako na lívance. Kaštanová mouka dodá těstu zlatou karamelovou barvu.
Přidáme větší část scezených rozinek, větší část ořechů, piniové oříšky, promícháme vařečkou a těsto nalijeme do vymazané a hrubou (polohrubou) moukou vymazané koláčové formy. Dáme do trouby vyhřáté na 180°. Po pěti minutách vytáhneme koláč z trouby, povrch posypeme zbylými rozinkami a oříšky, navrch můžeme položit i dvě snítky rozmarýnu, vložíme zpět do trouby a pečeme cca 30 - 35 minut dozlatova, upečený koláč má typicky popraskaný povrch.


Tip:
Kaštanová mouka má velmi specifickou chuť. Lidé se dělí na dvě skupiny - buďto pokrmy z ní milují, nebo jim vůbec nechutnají. Vzhledem k ceně kaštanové mouky doporučuji těm, kteří s ní nemají žádné zkušenosti, si koupit nejprve menší balení :-). U nás se velmi špatně shání, bývá někdy k dostání buďto v bioobchodech, nebo na internetu, obvykle si ji ale lidé vozí z Itálie, Francie nebo Korsiky, kde se v sezóně dá koupit běžně. Důležité je poznamenat, že kaštanová mouka je bez lepku.
Do těsta můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru nebo fenyklová semínka. V originálním receptu není uveden cukr, kaštanová mouka je sladká, ale nám chutná trochu přislazený. Do koláče se může přidat i např. kakao, skořice nebo třeba lžíce rumu. Nebo všechno naráz :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Špagety s rajčaty a bazalkou

Postup: Na pánvi s olivovým olejem osmažíme na drobno nakrájenou cibulku s česnekem,... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketové řízky v sýrovém těstíčku

Postup: Tři středně velké cukety dobře očistíme kartáčkem, omyjeme, osušíme papírovou... zobrazit recept

RECEPTY

Pravé italské tiramisu

Postup: Nejprve uvaříme silnou kávu, nejlépe espresso, a nalijeme do misky. Mascarpone,... zobrazit recept

RECEPTY

Budapešťská pomazánka

Postup: Změklé máslo utřeme s tvarohem a jogurtem. Přidáme mletou sladkou papriku,... zobrazit recept

RECEPTY

Toskánské rizoto

Postup: Do hlubší pánve dáme máslo, drobně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Na... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

ESHOPY

Malecha's

Levná drogerie Německo. Kvalitní drogerie a potraviny z Německa, které u nás...